Кои храни са с ниско съдържание на калий?

Витамините и минералите са интегрална част от дневното меню, като тях можем да си ги набавим посредством храната и хранителни добавки. Въпреки това е добре да внимаваме с количествата, тъй като предозирането на някои вещества като калия може да доведе до негативни последици. Когато избираме какво да съдържа нашата диета, е от витално значение да заложим на плодове, зеленчуци, ядки и семена – по този начин ще се доближим максимално до здравословното хранене, нужно на човешкото тяло.

Защо е важно да следим нивата на калий в организма?

Количествата на минерала е важно да бъдат следени по ред причини. Част от тях са следните:

  • оптималните нива на калий в организма предпазват от заболявания като бъбречна недостатъчност, хипертония и проблеми, свързани с костната система – за да се предпазим от тези и други патологични състояния, които биха могли да влошат драстично качеството ни на живот, можем да наблегнем на храни, които са без минерала или го съдържат, но в малки стойности;
  • необходимо е да следим стойностите на елемента в организма си, защото той се определя като основен фактор за правилното функциониране на отделните системи в тялото – освен това е полезно да знаете, че хората, страдащи от бъбречна недостатъчност, трябва да спазват специална диета, която да съдържа храни, бедни на минерала или са без него;
  • друга причина да следим стойностите на минерала и да консумираме храни, които са без калий или съдържат много малко от веществото, е поддържането на здравословно кръвно налягане. Бедните на минерала продукти ще ни помогнат и в грижата за костите, както и за поддържането на добра нервна и мускулна функция.

Балансът на течности в организма също зависи от оптималните нива на минерала в тялото – това е и една от причините да започнем диета, бедна на веществото.

Кои храни са бедни на калиевия минерал?

Храните, които съдържат малко от елемента или са без него, не са никак малко. Те ни помагат да се придържаме към здравословното хранене и без да си налагаме сериозни ограничения, което е от изключително голямо значение за любителите на гурме удоволствията. Можем да разделим продуктите с бедно съдържание на елемента в няколко групи:

Зеленчуци без калий

Ако сте почитатели на свежите салати, то спокойно можете да консумирате листни зелени зеленчуци на воля. Те почти не съдържат минерала, но въпреки това са богати на други минерали и витамини, а това ги прави идеален избор за поддържането на оптимално тегло и не само. Спанакът, марулята и зеленият лук попадат в графата “зелени зеленчуци”, които освен полезни са и много вкусни.

Кореноплодните зеленчуци от рода на праз, целина и морков също съдържат малки количества на калий в химичния си състав. За тях е известно, че са богати на влакнини и на други ценни вещества, важни за човешкия организъм. Тиквичките и краставиците (плодни зеленчуци) могат да бъдат добавени към тях, като така диетата ще съдържа калиевия минерал в ниски стойности или ще е изцяло без него, но ще бъде питателна и пълноценна. Освен много вкусни, те са и лесни за храносмилане, което ги прави добър вариант и за хора с чувствителен стомах.

Плодове с ниско калиево съдържание

Кой не обича плодове? Те са любима храна за малки и големи, защото са не само много вкусни, но и са изключително полезни. С тях можем да си приготвяме смутита, десерти, както и да ги хапваме за закуска. Ако се чудите обаче кои плодове са без калиево съдържание или с ниско такова, то запомнете, че цитрусите, ягодите и боровинките са идеалният избор на който си струва да заложите. С тях се постига добър баланс на минерала в организма, но наред с това се задоволява и потребността от сладко.

Зърнени храни, бедни на калий

Любителите на тестените изделия могат да си отдъхнат, защото бисквитите, хлябът и оризът попадат в категорията на храните, които са без минерала или са бедни на него. Всички те го съдържат пренебрежителни количества, а това ги прави част от диетата с ниски калиеви нива. Макароните са също подходящ избор в случая, като тях можем да ги консумираме с някои видове сирена, при които минералът е в малки количества.

Млечни продукти с ниско съдържание на калий

Бедната на минерала диета не изключва консумирането на млечни продукти. Някои от тях са с доказано ниско количество на елемента, което ги прави напълно подходящи за хората, нуждаещи се от специален хранителен режим. Сиренето например е подходящ избор, ако в момента се придържате към меню, бедно на калий. Моцарелата, крема сиренето и рикотата са също “позволени”, като тях можем да ги ядем с хляб, макарони и други тестени изделия.

Полезни съвети за поддържане на ниски нива на калий

Високите стойности на елемента в организма се нарича хиперкалиемия. Това състояние може да бъде опасно за човек, но по-важното е, че е индикатор за наличието на електролитен дисбаланс. От съществено значение е да се подходи с повишено внимание към високите нива на веществото и да се започне диета, която е бедна на веществото или е изцяло без него.

Пиенето на повече вода и изключването на сокове е също важна стъпка при постигането на нормален калиев баланс в тялото. Добре е да се избягват още пълнозърнестите изделия, пастата и кафявият ориз, а на тяхно място да се включат аспержи, ябълково пюре, карфиол, царевица, ананас, мандарини и ряпа.

Препоръките на специалистите за меню, което съдържа минерала в ниски стойности, включват малки количества свинско, пуешко и пилешко, а продукти като бананите, цвеклото, мидите, доматеният сок и сините сливи е желателно да бъдат напълно изключени от диетата.

Примерно меню с бедно калиево съдържание:

ЗакускаОбядВечеря
Омлет със зелен лук – препоръчително е да се използват две яйца, които да се овкусят със сол или с малко сирене. Към омлета може да се добави и краставица.Пилешко месо – удачно е да се допълни със зелена салата.Спагети – те не бива да са пълнозърнести, тъй като в този си вариант не са подходящ избор за хората на ниско калиева диета.
Филийка пшеничен хляб – тя може да се гарнира с други храни, които са позволени при ниско калиева диета.Картофи на фурна.Хлебчета от пшенично брашно. С тях могат да се направят вкусни сандвичи или да се добавят към основното меню за вечеря.
Чаша прясно мляко без да съдържа калций. Ако не сте сред феновете на ранните закуски, тази напитка би била отличен старт на деня.Филе от бяла риба – отново се допълва чудесно със зелена салата.Зелена салата – за някои хора тя е напълно достатъчна за вечеря, особено ако се обогати с пилешко месо или риба.

Диетата, включваща храни, които са без калий или съдържат ниско количество на елемента в състава си, но същевременно са и вкусни, не е непостижима цел. Има много продукти, бедни на минерала, с чиято помощ лесно може да се регулират нивата му в организма и да си върнем доброто здраве.

1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди (1 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

ВНИМАНИЕ: Статията на тази страница не е предназначена да лекува, диагностицират и/или предпазва от болести, а с информативен характер!