Current language is: Български (България) Изпълнителна агенция "Медицински одит" - Съвместно сътрудничество в името на здравето
Понеделник 17 Юни 2019

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Съвместно сътрудничество в името на здравето

 

Националният център по наркомании /НЦН/ се обърна с молба към Изпълнителна агенция „Медицински одит“ /ИАМО/ за участие на експерти от агенцията при извършването на планови проверки и проверките по жалби в програмите за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими от опиоиди. Аргументите за това искане на НЦН е, че проверките са основани на специализирания контрол по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и на спазването на Наредбата за утвърждаване на медицинския стандарт по психиатрия.

От началото на февруари 2016 г. тази съвместна дейност е вече факт, защото е взаимно убеждението, че съвместните проверки на НЦН и ИАМО ще допринесат за повишаване на качеството на предлаганите услуги в специализираните програми за лечение на наркозависими. За България тези програми са общо трийсет на брой и обхващат цялата страна.

Първите стъпки на съвместната контролна дейност, които вече осъществяваме, обхващат големите центрове и градове на България: Пловдив, Плевен, София, Бургас, Ловеч, Стара Загора. През следващите месеци на годината ИАМО ще положи усилия за включването на свои експерти при проверките на НЦН и в останалите по-малки градове, в които се провеждат и реализират метадонови програми.