Current language is: Български (България) Изпълнителна агенция "Медицински одит" - Конкурси
Четвъртък 24 Ян 2019

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ навлиза в своята десета годишнина. Период, твърде кратък в исторически план, но особено важен в системата на медицинския контрол като практика у нас.
ИАМО е нарочно създадена институция, която с професионализъм и морал отстоява своята ценностна система вече 10 години – да работи за доброто качество и безопасност на медицинските услуги, да съдейства за оптимизиране на структурните, управленческите и организационните правила в сферата на здравеопазването.
Цялото това усилие на различните специалисти през годините, е мотивирано от една единствена мисия, изпълнявана от самото създаване до днес от екипа на Агенцията: гарантиран за всички български граждани достъп до ефективна, безопасна, навременна и в пълен обем медицинска помощ.
Към пожеланията, отправени от министъра на здравеопазването Кирил Анание и от екипа на МЗ, се присъединяваме и ние: колеги, пациенти, приятели...

 DSC9803-1 DSC9809-1 DSC9810-1

Скъпи колеги от Изпълнителна агенция „Медицински одит“,

Уважаеми лекари, колеги от системата на здравеопазването, партньори и приятели,
Честита Коледа и щастлива Нова година!

Приемете искрените ми пожелания за хубаво настроение и много радост с близки и приятели по време на Коледните и Новогодишните празници. Изпращаме една добра година, от която ще отнесем хубавите спомени, ще забравим лошотията в нея и ще простим. Именно прошката ще ни направи по-смирени и по-човечни. И в хармония със себе си ще очакваме една озарена от светлина и благоденствие Нова година..
Дано! – да бъде здрава и мирна, богата и пълна с усмивки, с положителни емоции за малки и големи, година без гняв и разочарования...
Да ни е честита настъпващата 2019 година и Господ да ни закриля!


Декември, 2018 г.                                       проф. Златица Петрова

Скъпи колеги, лекари, учители, преподаватели, журналисти,
Скъпи българи на духа, на словото, на науката и знанието.
Честит Първи ноември – Ден на народните будители!
„Времето е в нас...“ – казал го е един от най-достойните, повтаряме го и днес, цитираме го, „крием“ се зад фразата.
Защото днешното време е забързано, по „интернетски“ динамично, многопластово и интересно, но белязано от фалшиви новини и герои, в безпътица, която се е устремила към бездуховност.
Ще преодолеем времето и проблемите, които то ни носи – всички вярваме, че това ще се случи. Най-малкото заради паметта на онези, които величаеха България, умираха за нея, градиха я независима и силна през години, много по-трудни и бедни от днешните.
Пожелам Ви вяра в доброто и в добрите, много човещина и българщина – длъжници сме на предците си, отговорни сме пред потомците...

1 ноември 2018 г.
проф. Златица Петрова и екип на ИАМО

В новата ни рубрика може да прочетете редове, всеки от които носи определена човешка съдба или болка, радост или одобрение, разочарование, но и надежда.
Днес публикуваме писмото на Женя Лунджева:
„Уважаеми госпожи и господа от ИАМО,
Благодаря за извършената навременна проверка от Ваша страна!
Както вече написах, баба ми почина ден, след като беше хоспитализирана във въпросното отделение. Лекарката, която има специалност по дерматология, още при качването на баба в линейката, е казала на майка ми да занесем рецептурната й книжка, за да видят какви лекарства пие. Обяснено им е, че баба ми страда от старчески диабет, или по-точно, по медицински казано – диабет тип 2, поради което пие нужните лекарства, описани и в рецептурната книжка.
Повече няма какво да кажа, а и не искам, защото никой няма да я върне.
Послепис: На 28 октомври се навършват 3 месеца от смъртта на баба ми. Болезнено е, беше неочаквано за всички – здрав, прав човек, доколкото е възможно за нейните 83 години, с всичкия си акъл, да го изгубим внезапно...заради забавянията, развозванията при първото й връщане от Спешно отделение и повторното отвеждане за преглед. Искам паметта й да остане неопетнена, доколкото е възможно, предвид факта, че си отиде с белези и рани по ръцете от нехуманното отношение на санитарките.
Още веднъж, благодаря за съдействието!
Вярвам в медицината, макар след случая да я отрекох...И вярвам, че някъде има хора като Вас, които приемат присърце работата, за която са учили и полагали труд в продължение на години!“
Върху оригинала на писмото, проф. Златица Петрова, изпълнителен директор на ИАМО, е написала кратко:
„На д-р Ангел Ангелов и г-н Иван Петровски – благодаря, колеги!

Обръщение по повод 19 октомври – Ден на българския лекар
Уважаеми колеги, партньори и приятели,
Имам удоволствието да Ви честитя днешния празничен ден – Деня на българския лекар, и да Ви пожелая традиционните български ценности – здраве, дълголетие, професионален просперитет и успешна работа за доброто име и честта на лекарската гилдия.
Работата ни като лекари, учени, администратори е като в хирургията – трябва да се пипа здраво, но внимателно, кардинално, но и деликатно. Ние, лекарите, сме добре подготвени да помагаме на хората, но не винаги се грижим достатъчно за себе си. А трябва...
В този смисъл вярвам, че Денят на българския лекар, закрилян от Свети Иван Рилски, е не само Чудотворец като своя патрон, но е уважаван и почитан от всички обществени слоеве в България. Нека заедно си пожелаем максимални усилия за професионално здраве и за самочувствие на лекарското съсловие в България. Още веднъж – честит празник на Българския лекарски съюз и останалите съсловни организации, на колегите от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, на всички лекари, партньори, медицински професионалисти...
Честит празник на цялото съсловие и на всички нас!

проф. Златица Петрова и екип на Изпълнителна агенция „Медицински одит“
София, 19 октомври 2018 г.

През седмицата бе проведен двудневен семинар по проект „Социални иновации в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. В своето приветствие при откриването на семинара д-р Бойко Пенков – зам.-министър на здравеопазването, подчерта важността на подобни иновативни инициативи, особено в конкретния тематичен подбор, който би създал позитивни практики в пряката работа на ИАМО.
Обсъжданията и докладите бяха посветени на два основни проблема:
1. Проучване и анализ на проверките, основани на риска, както и практиката на европейски държави по темата.
2. Ангажирането на пациентите в контрола на здравеопазването и общите европейски тенденции.
В двудневния семинар участие взеха чуждестранни гости и експерти от ИАМО, а проявата бе уважена от различни здравни институции: МЗ, ръководители на областните и общинските болници, РЗИ, съсловни и пацинтски организации...
Две от темите: „Европейският опит в контрола и ангажирането на пациентите“ и „Промяна от контрол, основан на наказания, към контрол, основан на превенция“, бяха представени от Йошке Вос – директор на „Юринспект“ и главен секретар на EPSO, и проф. Алваро Морейра да Силва от Португалия.
Заедно с двамата лидери на мнения с европейски опит, в семинара успешно се представиха и българските участници от ИАМО: проф. Златица Петрова, проф. Златимир Коларов, проф. Тодор Черкезов, Александрина Гигова, доц. Християн Танушев.
Крайните резултати от пилотното проучване, както и анкета, предназначена за пациентите, бяха представи в края на работната среща и ще бъдат отделно публикувани заедно с крайните резултати от проекта.

В наситения работен график на ИАМО от последните дни, успешно приключи и 26-та международна конференция на EPSO. Форумът бе проведен в рамките на три дни – от 10 до 12 октомври 2018 г., под патронажа на министъра на здравеопазването на Република България г-н Кирил Ананиев.
ИАМО е пълноправен член на EPSO – „Европейско партньорство на надзорни организации в областта на здравните услуги и социалните грижи“, а важната цел на ЕPSО включва подобряване качеството на здравеопазването и социалните грижи в Европа, включително и в страните от EFTA. Целите на организацията се простират в широки граници: подобряване на сътрудничеството между надзорните органи, обмяната на идеи и резултати, на информация и добри практики, улесняване на обмена на опит и насърчаване на сътрудничеството в областта на образованието, квалификацията и знанията.
Конференцията в София надмина очакванията и бе най-наситената по отношение на теми, участници и представителство: 65 експерти от 19 държави. Сред тях: генералният секретар на EPSO г-жа Йошке Вос, Мари Мюрел и Алън Бойд /преподавател в университета в Манчестър/ - и двамата ръководители на отдели за изследване и разработване на здравни политики, съветници и консултанти, сред които Клас Юберг от Швеция и Ендрю Терис от Нова Зеландия. Въпреки европейския характер на форума, в него участие взеха и представителите на Сингапур.
Конференцията бе открита от д-р Бойко Пенков – зам.-министър на здравеопазването, а приветствени думи към участниците отправиха д-р Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, проф. Илко Гетов, председател на БФС и представителя на БАПЗГ г-жа Недкова. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на министър Кирил Ананиев и от д-р Николай Шарков, председател на БЗС.
Редом с чуждестранните гости, в работата на конференцията бяха представени и експерти на ИАМО: проф. Златица Петрова, д-р Любомир Чипилски, проф. Росен Коларов, Александрина Гигова, Ростислав Райчев.
В рамките на Софийската среща на EPSO, бе проведено заседание на работната група „Balkan EPSO Working Group“, създадена по съвместна инициатива на ИАМО и Инспектората на Косово. Основната цел - изграждане на мрежа от членове на EPSO в региона Югоизточна Европа, успешно бе реализирана в хода на конференцията.
Общите очаквания и оценка на приключилата конференция, може би се съдържат в част от приветствието на проф. Златица Петрова: „Горди сме с това домакинство, което неслучайно, се провежда именно в годината на българското ротационно европредседателство. За нас е чест да дадем скромен принос в осъществяването на общоевропейските ценности“...